Hitta din certifierade behandlare här

Fyll i valfria rutor för att hitta din närmaste behandlare

Vad innebär rebs för dig som patient?

Medicinsk grundkompetens

För att du ska känna dig trygg under din estetiska behandling så är alla certifierade i REBS legitimerade läkare, sjuksköterska eller tandläkare. Dessutom har de genomgått en utbildning hos REBS och måste genomgå minst en fortbildning om året.

Praktisk kompetens

REBS ställer höga krav på sina certifierade. I utbildningen genomgår vi även risker och hur dessa skall bemötas på säkraste sätt. Tryggheten ligger också i att alla är vana vid injicering från sitt yrke inom medicinsk kompetens.

Fördelarna med Rådet för Estetiska Behandlingar i Sverige
Dr. Lars Erik Holm

Dr Lars Erik Holms 10 säkra tips inför en estetisk behandling

Visst är det skönt att känna sig säker när man fyller läpparna, ger kinderna extra volym eller behöver bra rådgivning inför en behandling. Här delar vi med oss 10 viktiga aspekter du bör tänka på innan du utför en estetisk behandling.

Läs mer här

Guider inför din behandling

Är ett läkemedel som blockerar nervimpulserna till de utvalda ansiktsmusklerna som bildar rynkor och hindrar dessa muskler att dra ihop sig, de slappnar av. På så sätt blir huden slät och rynkfri.

Behandlingen tar ca 15 minuter och efteråt kan du utan besvär återgå till dina vanliga aktiviteter. Det tar 2-3 dagar innan det börjar verka och upp till 14 dagar innan man får full effekt. Effekten varar i genomsnitt 3-4 månader och efter detta kan man själv avgöra om man vill upprepa behandlingen.

För att minimera eventuella blåmärken rekommenderas att du undviker läkemedel som innehåller acetylsalicylsyra, NSAID-preparat. Undvik också kosttillskott såsom Omega 3,6 och E-vitamin ca 14 dagar före behandling.
Carboxyterapi går ut på att spruta in koldioxid under huden och stimulera fettnedbrytning, cirkulation, syresättning och kollagenproduktion i området. Behandlingen ger en uppstramning av slapp hud i ansiktet och décolletage.

Vid ansiktsbehandlingar reduceras fina linjer, svullnad och mörka ringar under ögonen, förbättring av ärr och akne ärr. Carboxy­- terapi kan användas för reduktion av hudbristningar på mage, lår höfter och bröst, samt för lokala fettdepåer som dubbelhaka, ridbyxlår, kärlekshandtag och celluliter på stjärt och lår.

Varje behandling tar endast ca 15-30 minuter. Vanligtvis brukar 6-12 behandlingar med en veckas mellanrum ge ett utmärkt resultat. Effekten håller i 3-12 månader och därefter kan manbehöva göra underhållsbehandlingar.

För att minimera eventuella blåmärken rekommenderas att du undviker läkemedel som innehåller acetylsalicylsyra, NSAID-preparat. Undvik också kosttillskott såsom Omega 3,6 och E-vitamin ca 14 dagar före behandling.
Vår hud är rik på hyaluronsyra men med åren förändras dess funktion och huden kan få rynkor, veck och bli torrare. Hudfillers består av icke-animalisk hyaluronsyra som är likt den vi har i våra kroppar.

Behandlingen går ut på att fylla ut fina linjer, djupare veck, släta ut rynkor, framhäva ansiktets konturer samt öka volymen i exempelvis läppar eller kinder. Man kan även göra ett lättare ansiktslyft utan operation eller konvalescens. Effekten vara från 6 – 18 månader.

För att minimera eventuella blåmärken rekommenderas att du undviker läkemedel som innehåller acetylsalicylsyra, NSAID-preparat. Undvik också kosttillskott såsom Omega 3,6 och E-vitamin ca 14 dagar före behandling.
Förkortning av Intense Pulsed Light d.v.s intensivt pulserat ljus, är ett välkänt begrepp inom estetiska behandlingar och innebär att en specifik våglängd av ljuset används för behandling av kärl, och en annan våglängd för borttagning av hår osv. Ljuset går sedan igenom huden vilket gör att det inte skadar hudytan då all värmealstring sker i vävnaden.

Förutom reducering av hår, kärl, pigment, stora porer och aktiv akne kan man även göra en skin rejuvenation (hudföryngring) av t.ex. ansikte, händer eller dekolletage, behandla djupa kärlpigment och rosacea.
Peelingar som utförs av utbildad personal är ofta starkare och har en högre effekt än de peelings som utförs på hudvårdssalonger. TCA peelingar innehåller triklorättiksyra och ger kraftfull effekt på huden som normalt flagnar ordentligt tre till fyra dagar efter behandlingen.

Pigmentfläckar bleks, fina linjer reduceras och huden får ny lyster. Behandlingen upprepas med en till två veckors mellanrum. Ännu starkare peelings finns med fenol. Dessa förbättrat huden väsentligt som blir med rejält reducerade rynkor. Fenol peeling används oftast runt munnen och ögonen. Peeling kan även ta bort pigmenteringar på ansikte, dekolletage och händer.

Medecinsktekniska kemiska peelings är alltid CE märkta.
Laser är ett ljus med speciella egenskaper. Ordet laser är en akronym för Light Amplification of Stimulated Emission of Radiation, dvs. ljusförstärkning genom stimulerad emission av strålning.

Inom estetik används olika typer av laser, och idag finns effektiva och säkra lasermaskiner. En del med kombinerade typer av laser för att få bästa behandlingsresultat, t. ex, hudlaser, laser för hårborttagning av alla hudtyper, laserpeeling, behandling av nagelsvamp eller blodkärl i ansikte och på ben.

Fractionerad laser tillhör den nya generationens laserbehandlingar som förbättrar hudstrukturen. Solskadad och åldrad hud blir jämnare och får mer lyster. Rynkor och hyperpigmenteringar samt olika typer av ärr, t.ex. akneärr, reduceras.
PDO-trådlyft är ett lätt naturligt ansiktslyft utan konvalescens. Behandlingsområden förutom ansiktet är pann-, hak-, kind-, läpp- och halslyft. Även käklinje, ögonbryn, dubbelhaka, kråksparkar och glabella kan behandlas.

Behandlingen tar cirka 30-60 minuter och utförs genom att placera absorberbara trådar med en nål i dermis. Proceduren liknar en muskelavslappnande medel (btx) eller fillerbehandling. Tråden är tunnare än ett hårstrå och består av polydioxanone (PDO) som använts i över trettio år inom kirurgi. Hållbarheten kan variera mellan ett till två år.

För att minimera eventuella blåmärken rekommenderas att du undviker läkemedel som innehåller acetylsalicylsyra, NSAID-preparat. Undvik också kosttillskott såsom Omega 3,6 och E-vitamin ca 14 dagar före behandling.
Skinbooster är en behandling där man av många små droppar, ofta med hyalionsyra som bas. Moderna skinboosters innehåller ofta även vitaminer och mineraler med mera.

En skinbooster kan injiceras med en trubbig nål för att minska risken för blödning och blåmärken. En skinbooster ska vara CE medicinsk certifierad och får endast hanteras av legitimerad sjukvårdspersonaln. skinbooster är ett effektivt medicinskt tillbehör. Behandlingen upprepas oftast 3 till 4 gånger med en till två veckors mellanrum upp till fyra gånger.

För att minimera eventuella blåmärken rekommenderas att du undviker läkemedel som innehåller acetylsalicylsyra, NSAID-preparat. Undvik också kosttillskott såsom Omega 3,6 och E-vitamin ca 14 dagar före behandling.

Vanliga frågor & svar för dig som patient

Det är ett toxin som injiceras i muskeln och får den att slappna av. Behandling görs för att få bort rynkor i pannan, argrynkan, och kråksparkar vid ögonen. Fillers är ofta baserat på hyaluronsyra och fyller ut rynkor, veck samt ger volym. Populära behandlingar är nasolabialveck, argrynka, volym i kinder samt läppar.
Det är ofta individuellt från person till person hur man upplever en injektionsbehandling. När det gäller muskelavslappnande medel (btx) så är det små, snabba stick som injiceras väldigt ytligt och känns mycket litet. Med hudfillers känns det mest vid injektion av läpparna. Som tur är har flera hudfillers idag lidokain i, som är ett bedövningsmedel. Detta gör att behandlingen sker under minimal smärta.
En certifierad behandlare i REBS är en legitimerad läkare, tandläkare eller sjuksköterska och kan från grunden tillhörande anatomi. De är skolade i faror som kan uppstå under en behandling. Innan en estetisk behandling så förklarar de för och nackdelar som kan uppstå med behandlingen. Du får även fylla i en journal med frågor så att din behandlare känner till det som kan vara relevant inför behandlingen. Blåmärken kan uppstå.
Skin boosters heter egentligen mesoterapi eller hudföryngring. Här injiceras små droppar ytligt med 5 mm mellanrum i ansikte, hals eller andra kroppsdelar. Ofta är det hyaluronsyra som injiceras blandat med vitaminer, aminosyror för att förbättrar hudens elasticitet och struktur samt ge en vacker lyster. Man kan även behandla celluliter.
Det finns flera olika typer av kemisk peeling från skonsamma till mycket starka. En lätt till medeldjup peeling ger fin lyster i hyn och dämpa rynkor och linjer i ansiktet. Skonsamma syror är ofta med fruktsyra, salicylsyra, mjölksyra, mandelsyra och glykolsyra och fruktsyra. Medelstarka syror är på TCA (triklorättiksyra) och riktigt starka med fenol och crotonolja finns bara bland plastikkirurger.
IPL (Intense Pulsed Light) används vid behandling av pigmenterade lesioner, hudföryngring, mindre kärl och solskador. Laser används ofta för hårborttagning, borttagning av tatueringar och hudföryngring. En laser har endast en våglängd och energin maximeras samt ger bra resultat. Energin från en IPL är spridande, vilket innebär att mindre antal ljuspartiklar når målvävnaden, jämfört med en laser som har ett sammanhängande ljus och fokuserad energi.
Idag är PDO-trådlyft en mycket populär behandling då den är en minimalt invasiv, ett litet ingrepp likt fillers. En nål med en absorberbar tråd inuti, förs in i huden och dras ut igen. Tråden sitter kvar i huden och kan stimulera kollagen eller ge ett lyft eller tom lösa fett. PDO-tråden som står för polydioxanon är ett material som löser upp sig i huden med åren. Den stannar inte kvar likt hudfillers av hyaluronsyra. Efter behandlingen kan man direkt återgå till sina vardagssysslor. Blåmärken kan uppstå.